Copywriter

Waar werk je?

Als Copywriter werk je vaak bij bedrijven die bruisen van creativiteit. Zo hebben reclamebureaus en communicatiebureaus copywriters in dienst (freelance of vast) voor het schrijven van de tekstuele uitingen die hun boodschap overbrengen. Je werkt over het algemeen in teamverband met bijvoorbeeld grafisch ontwerpers of artdirectors, aangezien je werkzaamheden vaak gericht zijn op een campagne waaraan meerdere professies meewerken.

Wat doe je?

Samen met de artdirector vertaal jij de wensen van een opdrachtgever naar een flitsende campagne. Jij bent verantwoordelijk voor de tekst, de artdirector neemt het visuele gedeelte voor zijn of haar rekening. Je maakt een eerste opzet, presenteert deze aan de opdrachtgever en werkt je plan verder uit. Uiteindelijk ben je ook vaak betrokken bij de uitvoering van de campagne.

Wat moet je kunnen?

Copywriter komt vaak voor in combinatie met het woord 'deadline'. Je hebt veel vrijheid, maar tegelijkertijd heb je een beperkte tijd om je werkzaamheden uit te voeren. Hier moet je mee om kunnen gaan. Je bent flexibel als zich onvoorziene omstandigheden voordoen waarmee de deadline in gevaar komt. Je zult dan een stapje extra moeten zetten. Voor een Copywriter zijn een goede mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid niet voldoende. Je moet een taalkunstenaar zijn en met creatieve ideeŽn kunnen komen. Je kunt goed tussen de regels door lezen en weet zo precies hoe je de boodschap kunt aanpassen aan de wens van de opdrachtgever en aan diens doelgroep. Tijdens campagnes moet je samenwerken, het is dus belangrijk dat je een teamspeler bent.

Ben je creatief en lijkt het je leuk om van taal en tekst je beroep te maken? Dan is het vak van Copywriter misschien wel iets voor jou!

Wat kun je verdienen?

Van dit beroep zijn geen standaard salaris gegevens bekend. Het salaris is erg afhankelijk van de branche of sector waarin je werkt.