DiŽtist(e)

Waar werk je?

Als diŽtist werk je doorgaans in een diŽtistenpraktijk, ziekenhuis of instelling. Ook bij voedselproducenten werken diŽtisten. Je werkt doorgaans op een vaste locatie en overlegt met de betrokkene zelf, huisarts of specialist.

Wat doe je?

Je brengt het voedingspatroon van cliŽnten in kaart en overlegt, hoe ze hun voedingspatroon zodanig kunnen bijstellen dat dit hun gezondheid bevordert, zonder dat hun levenskwaliteit sterk wordt aangetast. CliŽnten variŽren van mensen met overgewicht en te hoge bloeddruk, tot mensen met voedselallergie of die onder behandeling voor zeer ernstige ziekten zoals kanker, en door ziekte of therapie weinig soorten voedsel verdragen kunnen. Als diŽtist beschik je over een uitgebreide kennis van de psychologie achter voeding en de medische effecten van voedingsmiddelen op het menselijk lichaam en past die toe om cliŽnten tot een gezond eetpatroon te verleiden.

Wat moet je kunnen?

Als diŽtist beschik je over de mensenkennis en het talent om de werkelijke voedingsgewoonten van een patiŽnt te achterhalen. Ook ben je op culinair gebied voldoende creatief om bij een gegeven beperking in het assortiment voedingsmiddelen, toch een voor de patiŽnt haalbaar dieet samen te stellen. Je stelt je voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van voeding, eetgedrag en de interactie met het menselijk lichaam.