Edelsmid

Waar werk je?

Een edelsmid werkt in een atelier of in een werkplaats bij een winkel van sieraden.

Wat doe je?

Een edelsmid is een metaalbewerker die werkt met edele metalen zoals goud, zilver en platina. Ook palladium, koper en brons worden gebruikt. Je creŽert sieraden en maakt gebruiksvoorwerpen. Tevens herstel je sieraden of voorwerpen die uit edele metalen vervaardigd zijn. Je kunt je specialiseren als goudsmid, zilversmid enzovoorts. Een goudsmid creŽert of herstelt meestal sieraden, zoals ringen en armbanden. Je kunt daarbij een eigen ontwerp vervaardigen, of je kunt een sieraad maken volgens de specifieke eisen en wensen van een klant. In een sieraad verwerk je ook materialen zoals diamant, koraal of opaal. Een zilversmid legt zich meestal toe op het vervaardigen of herstellen van zilveren gebruiksvoorwerpen zoals schotels, kannen en bestek.

Wat moet je kunnen?

Natuurlijk moet je als edelsmid creatief zijn. Als je eigen creaties maakt, moet je steeds de nodige inspiratie vinden om een uniek sieraad te ontwerpen. Als je een sieraad of een voorwerp vervaardigt volgens de specificaties van een klant, moet je de wensen van de klant goed kunnen interpreteren en de nodige informatie kunnen geven over de mogelijkheden. Het beroep is arbeidsintensief; je moet fysiek in staat zijn om lange tijd rechtstaand aan een machine te werken of zittend precisiewerk uit te voeren. Je maakt gebruik van verhittingstechnieken, allerlei metaalbewerkingstechnieken en chemicaliŽn. Het spreekt voor zich dat je je houdt aan de geldende veiligheidsvoorschriften.

Wat kun je verdienen?

Van dit beroep zijn geen standaard salaris gegevens bekend. Het salaris is erg afhankelijk van de branche of sector waarin je werkt.