Tekenaar / Ontwerper Elektrotechnische Installaties

Waar werk je?

Een tekenaar / ontwerper van elektrotechnische installaties werkt op het studiebureau van bedrijven in de elektrotechnische sector of de energiesector.

Wat doe je?

Je ontwerpt een elektrotechnische installatie volgens de eisen en wensen van de opdrachtgever. Na interpretatie van deze eisen en wensen, stel je de specificaties op van de installatie. Je maakt de nodige berekeningen, zoekt naar de geschikte onderdelen en houdt rekening met de geldende veiligheidsnormen. Tenslotte teken je het elektrotechnische schema van de installatie en stel je een lijst op van de te gebruiken onderdelen. Het kan bijvoorbeeld gaan over elektrische verdeelkasten, noodstroomvoorzieningen, elektrische aansturingen van liften, het verlichtingssysteem van een gebouw enzovoorts.

Wat moet je kunnen?

Als tekenaar / ontwerper moet je vanzelfsprekend de ontwikkelingen in de elektrotechniek op de voet volgen. Je hebt een brede kennis van de toepassingen van elektrische componenten en van de normen en voorschriften in verband met elektrotechnische installaties. Je kunt een gefundeerde keuze maken uit fabrikanten en leveranciers en je bent op de hoogte van de verkrijgbaarheid en levertermijn van onderdelen. Bovendien ben je communicatief en kan je de wensen van de opdrachtgever correct vertalen naar het uiteindelijke ontwerp. Je werkt zorgvuldig en precies, en je hebt voldoende verantwoordelijkheidsgevoel met betrekking tot de veiligheid van het ontwerp.