Ergonoom

Waar werk je?

Een ergonoom werkt bij een arbodienst, universiteit, onderzoeksinstelling of een gespecialiseerd ontwerp- en adviesbureau. Het is ook mogelijk om als zelfstandige, of freelancer dit werk uit te voeren. Je bent zowel op kantoor, als op een locatie aan het werk om de ergonomische omstandigheden te bekijken en te verbeteren.

Wat doe je?

Een ergonoom houdt zich bezig met ergonomie. Dat wil zeggen dat je bekijkt wat de relatie is tussen de mens en zijn omgeving. Het gaat erom dat je die omgeving weet aan te passen aan de mens. Dit kan een product zijn, maar ook een bepaalde ruimte of een werkplek. Iets is ergonomisch als het aangepast is aan zijn omgeving en daardoor gebruiksvriendelijk en comfortabel is. Een ergonoom kan bijvoorbeeld zorgen voor een ergonomische werkplek. Dit betekent dat je advies geeft hoe een werkplek veilig en comfortabel ingericht kan worden. Bij het ontwerpen van een product geef jij advies hoe dit verbeterd kan worden op een ergonomische manier. Ergonomie houdt ook in dat je naar bepaalde ergonomische processen kijkt. Je kunt bijvoorbeeld het productieproces van een bedrijf verbeteren op het gebied van ergonomie. Dit kan weer leiden tot een hogere productie.

Wat moet je kunnen?

De ergonoom heeft een technische, bewegings-, of sociaal wetenschappelijke achtergrond. Deze specifieke achtergrond geeft aan in welk gebied je in de ergonomie werkzaam bent. Heb je bijvoorbeeld een psychologische achtergrond, dan houd je je bezig met taakbelasting en informatieverwerking. Ergonomie houdt ook in, dat je een onderzoekend en probleemoplossend persoon bent. Je onderzoekt hoe je een ergonomisch probleem kunt oplossen. Je luistert naar de wensen van je opdrachtgever en probeert deze te vertalen naar een ergonomische praktijksituatie. Daarom zijn taakgerichtheid en klantvriendelijkheid ook eigenschappen die een ergonoom hoort te bezitten.