Exportmanager

Waar werk je?

Als exportmanager kan je zelfstandig voor je eigen zaak werken. In de meeste gevallen werk je echter voor een (groot) Nederlands bedrijf dat producten uitvoert naar het buitenland.

Wat doe je?

Je zorgt ervoor dat je in het buitenland kopers vindt voor de Nederlandse producten die je bedrijf uitvoert. Je legt daartoe zelfstandig de nodige contacten met potentiŽle buitenlandse klanten. De ontwikkelingen in de exportmarkt volg je op de voet. Je zoekt naar geschikte vervoersbedrijven om de producten zonder problemen naar het buitenland te transporteren. Je respecteert daarbij de geldende wetten en bepalingen in verband met invoer en uitvoer van goederen. Als exportmanager ben je voortdurend op zoek naar nieuwe buitenlandse markten. Je zoekt naar nieuwe opportuniteiten door deel te nemen aan internationale beurzen en bezoeken ter plaatse.

Wat moet je kunnen?

Als exportmanager ben je constant op zoek naar nieuwe buitenlandse kopers. Je moet dus communicatief zijn en je kunnen aanpassen aan de cultuur en de gebruiken van het land waarnaar je je goederen wil exporteren. Je moet uitstekend op de hoogte zijn van de wettelijke bepalingen met betrekking tot in- en uitvoerrechten. Je moet goed kunnen onderhandelen met potentiŽle klanten en met vervoersbedrijven. Je bent een goede organisator en kunt zelfstandig werken in een functie met veel verantwoordelijkheid. Vaak op reis gaan mag voor jou geen belemmering zijn. Je beheerst meerdere vreemde talen en bent op de hoogte van internationale verkooptechnieken.

Wat kun je verdienen?

Van dit beroep zijn geen standaard salaris gegevens bekend. Het salaris is erg afhankelijk van de branche of sector waarin je werkt.