Gerechtsdeurwaarder

Waar werk je?

Een gerechtsdeurwaarder heeft een eigen praktijk, maar is vaak op pad om bijvoorbeeld dagvaardingen te bezorgen, officiŽle vaststellingen te doen enzovoorts.

Wat doe je?

Een gerechtsdeurwaarder is een openbaar ambtenaar die ook zelfstandig ondernemer is. Als openbaar ambtenaar bezorg je de officiŽle dagvaarding aan personen die voor een rechtbank moeten verschijnen. Je zult ook het vonnis van de rechtbank, na uitspraak van de rechter, officieel bezorgen aan de veroordeelde. Indien de veroordeelde het vonnis niet uitvoert (bijvoorbeeld de betaling van schulden), kan je als gerechtsdeurwaarder beslag laten leggen op de bezittingen van de veroordeelde. Je kunt tevens een gehuurd pand laten ontruimen als de huur niet werd betaald en de rechter de huurovereenkomst heeft ontbonden. Als gerechtsdeurwaarder moet je vaak officiŽle vaststellingen doen, waarvan je een akte opstelt. Het kan ook gebeuren dat je toezicht moet houden bij openbare veilingen.

Naast deze ambtelijke taken werk je ook als zelfstandig ondernemer. Je kunt bijvoorbeeld juridisch advies geven aan personen of bedrijven. Tevens kan je incassowerkzaamheden doen: dit betekent dat je in opdracht van een schuldeiser ervoor zorgt dat openstaande facturen en achterstallige rekeningen betaald worden.

Wat moet je kunnen?

Als gerechtsdeurwaarder heb je de moeilijke taak om personen op te roepen voor een rechtbank, schulden te laten betalen en soms bezittingen in beslag te nemen. Je moet dus integer en kalm kunnen blijven bij hoogoplopende discussies en emoties. Je moet menselijk begrip kunnen opbrengen voor de situatie van personen met schulden, maar je moet er ook voor zorgen dat gerechtelijke vonnissen correct worden uitgevoerd. Je bent in staat om op onregelmatige tijdstippen te werken en je kunt nauwkeurig en precies omgaan met gerechtelijke stukken.

Wat kun je verdienen?

Van dit beroep zijn geen standaard salaris gegevens bekend. Het salaris is erg afhankelijk van de branche of sector waarin je werkt.