Grafisch Ontwerper

Waar werk je?

Een grafisch ontwerper werkt meestal bij een reclamebureau, webdesigner, drukker of uitgeverij. Het is ook mogelijk om dit beroep als zelfstandig ondernemer uit te voeren. Een combinatie van beide komt ook vaak voor, zeker bij beginnende beroepsbeoefenaars. Je werkt op kantoor, meestal achter je computer. Buiten je kantoor heb je contacten met opdrachtgevers.

Wat doe je?

Als grafisch ontwerper houd je je bezig met de vormgeving van drukwerk, digitale producten, of ontwerpen voor gebruik in verschillende media. Je moet hierbij denken aan: brochures, folders, affiches, flyers, boekomslagen en websites. Het kan ook zijn dat je de vormgeving doet van een beeldmerk, of huisstijl. Een grafisch ontwerper bedenkt zelf een concept aan de hand van de wensen en behoeften van de klant. De vormgeving van dit concept werk je vervolgens uit met behulp van een computerprogramma. Het is van belang dat je rekening houdt met het budget van de opdrachtgever. Daarbij sluit jouw concept en vormgeving ook aan bij de doelgroep voor wie het product bestemd is.

Wat moet je kunnen?

Een grafisch ontwerper is een artistiek persoon met een groot creatief vermogen. Je hebt het vermogen om goed beeldend te kunnen denken. Hiermee wordt bedoeld dat je een waarneming, een gevoel, of een idee om kunt zetten in een beeld. Het is ook van belang dat je vormen kunt bedenken aan de hand van concrete richtlijnen. Deze vaardigheid moet je vooral kunnen toepassen bij de vormgeving in een opdrachtsituatie. Een grafisch vormgever moet ook goed kunnen observeren en analyseren, zodat zijn creaties optimaal uit de verf komen. Daarnaast moet je open kunnen staan voor kritiek en goed kunnen luisteren naar de wensen en eisen van een opdrachtgever.