Hoofdredacteur (bladen)

Waar werk je?

Als Hoofdredacteur werk je bij de redactie van een tijdschrift of krant. Je werkt in een team van redactie, journalisten, correspondenten, redactiechefs en andere partijen die betrokken zijn bij de totstandkoming van het medium waarvoor je werkt. Je hebt een vaste werkplek die je soms verlaat als je voor een interview of artikel op pad moet.

Wat doe je?

Voordat lezers een krant of tijdschrift in hun hand houden, zijn er al heel wat stappen genomen. Jij bent degene die dit proces co÷rdineert. Je bedenkt welke inhoud de doelgroep interesseert en zorgt ervoor dat deze content er komt. Daarvoor werk je samen met allerlei partijen. Je geeft leiding aan de eigen redactie en staat in direct contact met andere afdelingen die betrokken zijn bij het productieproces, zoals drukkerijen en de opmaakafdeling. Soms schrijf je zelf of corrigeer je teksten van anderen. Bij elke deadline zorg jij ervoor dat er een blad van de pers rolt dat van inhoud tot vormgeving volledig klopt.

Wat moet je kunnen?

Bij een journalistiek beroep horen deadlines, ook bij een functie als Hoofdredacteur (bladen). Je presteert goed onder druk en weet door een goede planning stresssituaties zoveel mogelijk te voorkomen. Jij houdt je aan het redactiestituut, waarin de rechten en plichten van de redactie beschreven staan. Omdat het maken van een krant of tijdschrift echt teamwerk is, is het belangrijk dat je in staat bent mensen te motiveren. Je staat open voor kritiek. Je vormt de verbindende schakel tussen diverse afdelingen en processen, waardoor het ook belangrijk is dat je het overzicht houdt. Verder heb je een brede interesse en ben je in staat in te spelen op trends en ontwikkelingen.

Als Hoofdredacteur (bladen) heb je een dynamisch beroep met een tastbaar eindproduct dat gelezen wordt door meerdere mensen. Iets voor jou?