Hydrograaf

Waar werk je?

De enige overeenkomst tussen de verschillende werkplekken van een Hydrograaf, is de aanwezigheid van water. Jouw werklocatie bestaat namelijk uit een varend meetschip. Je werkt voor baggerbedrijven, offshorebedrijven, opnemingsbedrijven of overheidsinstellingen. Houd er rekening mee dat je in dit beroep vaak van huis zult zijn, soms zelfs weken of maanden. In deze periodes maak je bovendien lange dagen.

Wat doe je?

In opdracht van een klant verzamelt een Hydrograaf verschillende gegevens over een bepaalde waterlocatie. Het gaat hierbij om data over diepte, stroming, golven, getijden en samenstelling van water en zeebodem. Het doel van deze gegevens verschilt. Soms worden ze bijvoorbeeld gebruikt om de beste locatie te bepalen voor een booreiland, andere keren om navigatiekaarten te maken. Samen met de bemanning van je varende meetschip voer je het onderzoek uit. Je hebt hierbij de beschikking over verschillende middelen, waaronder sonarapparatuur en duikers. Jij controleert of alle metingen met elkaar kloppen en houdt rekening met eventuele factoren die de betrouwbaarheid kunnen beļnvloeden. Heb je genoeg gegevens verzameld, dan sluit je het onderzoek af met een complete rapportage aan de klant.

Wat moet je kunnen?

Je vindt het niet erg om gedurende langere periodes van huis te zijn en alles te geven tijdens lange werkdagen. Computers zijn de grootste vriend van elke Hydrograaf, dus is het belangrijk als je hiermee om kunt gaan. Je gaat analytisch te werk, hebt technisch inzicht en handelt altijd nauwkeurig en zorgvuldig. Als je onverwachte situaties tegenkomt, ben je flexibel genoeg om daarop in te spelen. Een goed vermogen tot samenwerking is onmisbaar, aangezien je te maken krijgt met verschillende partijen.

Wie zoekt naar een technisch beroep dat allesbehalve alledaags is, komt misschien heel goed tot zijn recht als Hydrograaf.

Wat kun je verdienen?

Van dit beroep zijn geen standaard salaris gegevens bekend. Het salaris is erg afhankelijk van de branche of sector waarin je werkt.