Importeur

Waar werk je?

Een importeur werkt voor een handelsonderneming, of een grote fabrikant. Je bent voor de handel voortdurend onderweg naar het buitenland. Daarbij onderhandel je met lokale verkopers en producenten over de producten die je wilt importeren. Deze mensen kunnen uit diverse culturen afkomstig zijn. Dit maakt importeur dan ook tot een afwisselend en dynamisch beroep.

Wat doe je?

Een importeur voert allerlei soorten goederen in vanuit het buitenland. Je voornaamste taak is het maken van afspraken met leveranciers. Hiertoe voer je eerst een marktonderzoek uit, zodat je goede prijs- en kwaliteitsafspraken kunt maken over de handel. Importeren is trouwens iets anders dan bemiddelen. Als de afspraken vastliggen, spreek je een leverschema af. Vervolgens controleer je of alle gemaakte afspraken ook zijn nagekomen. Pas als dat het geval is, regel je de betaling. Daarna plan je het transport vanuit een lucht- of zeehaven en handel je de formaliteiten af met de douane en de belastingdienst. Op dat moment kan het eigenlijke importeren beginnen. Tijdens het hele proces van importeren sta je voortdurend in contact met de afdeling productie, of verkoop van het bedrijf.

Wat moet je kunnen?

Als importeur moet je goed op de hoogte zijn van de import- en exportwetgeving met betrekking tot de landen waar je mee handel drijft. Deze wetgeving is namelijk heel ingewikkeld en verandert voortdurend. Je beschikt over een stevige kennis van talen, zodat je je goed kunt redden in het buitenland. Daarbij ben je goed op de hoogte van zakelijke gebruiken en gewoonten van het land waar je zaken mee doet. Je bent als het ware voor de handel geboren: je bent kritisch, prijsbewust en bedachtzaam. Alleen feiten kunnen jou overtuigen. Daarnaast ben je altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en producten om te importeren.

Wat kun je verdienen?

Van dit beroep zijn geen standaard salaris gegevens bekend. Het salaris is erg afhankelijk van de branche of sector waarin je werkt.