Intercedent

Wat doe je?

Als intercedent ben je meestal werkzaam bij een uitzendbureau. Je helpt mensen die op zoek zijn naar werk. Eigenlijk ben je een tussenpersoon voor de werkzoekenden en de werkgevers. Je hebt een zelfstandige en verantwoordelijke baan. Je werkt wel onder leiding van een manager, maar alle contacten met bijvoorbeeld klanten en werkgevers onderhoud je zelfstandig.

Bij personeelsbeleid en personeelselectie komt meer kijken dan je denkt. Je moet veel kennis hebben van alle wetten en regels. Daarnaast is het belangrijk dat je inzicht hebt in de psychologische en sociale aspecten van arbeid. Deze branche heeft daarom goedgeschoolde mensen nodig die hun vak verstaan.

Als intercedent voer je veel gesprekken met werkzoekenden. Tijdens deze gesprekken noteer je de vaardigheden en persoonlijke gegevens zodat je een duidelijk beeld krijgt van wat de persoon kan en graag zou doen. Vervolgens kijk je in het huidige vacaturebestand van het uitzendbureau of er al een geschikte vacature voor de werkzoekende is. Als dit niet zo is, schrijf je hem of haar in en bel je zodra er wel een geschikte vacature is.

Het komt natuurlijk ook voor dat een werkgever naar je toekomt met de vraag voor een uitzendkracht. Je neemt met hem de eisen en werkzaamheden door en gaat vervolgens op zoek naar een geschikte kandidaat om de vacature te vullen. Zodra je deze gevonden hebt, plan je een afspraak met de kandidaat en de werkgever. Als er meerdere personen geschikt zijn voor de vacature laat je deze ook op afspraak komen. Soms komt het voor dat je ter kennismaking bij een werkgever op bezoek gaat. Tenslotte bereken je een prijs die je aan het bedrijf doorberekent.

Wat moet je kunnen?

Als intercedent ga je regelmatig op bezoek bij werkgevers en bedrijfsverenigingen. Goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden zijn dus zeker van belang. Toch zul je meestal achter een balie of in een speciale spreekkamer zitten. Je moet goed kunnen luisteren en geduldig zijn als je met werkzoekenden praat.

Binnen het team heeft iedereen zijn eigen taken. Dit betekent dat je verantwoordelijk bent voor je eigen werk en resultaten. Je hebt als intercedent meestal vaste werktijden, ook al zal overwerk regelmatig voorkomen.

Spreken de werkzaamheden van een intecedent je aan en voldoe je aan de eisen? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!

Verwante beroepen

  • Adviseur werk en inkomen