Loods

Waar werk je?

Als loods ga je aan boord van een zeeschip om de kapitein bij te staan met het veilig binnenvaren van een haven. Je werkt dus niet op één schip, maar gaat telkens aan boord van een ander schip dat de hulp inroept van een loods.

Wat doe je?

Het is je taak als loods om grote schepen veilig te laten binnenvaren in een haven. Je wordt daarom met een helikopter of met een kleinere boot aan boord gebracht van een zeeschip dat om een loods verzoekt. Je staat de kapitein en de stuurman van het zeeschip bij in het navigeren naar de aanlegplaats in de haven. Een loods communiceert voortdurend met de havenmeester en met de bemanning van het zeeschip. Je stippelt met behulp van navigatiekaarten de meest geschikte vaarroute uit, houdt rekening met stromingen, de windkracht en de diepte van de vaargeul. Het is ook mogelijk dat je als loods een loodsboot moet besturen, waarmee het zeeschip naar de aanlegplaats wordt gesleept.

Wat moet je kunnen?

Als loods moet je de wateren rond de haven waar je actief bent, uitstekend kennen. Je moet op de hoogte zijn van alle obstakels, stromingen en ondiepten in een vaarroute die het veilig aanmeren van een schip kunnen belemmeren. Je hebt ervaring met de verschillende types van zeeschepen waar je op moet werken. Een loods moet een diepgaande kennis bezitten van de regelgeving over nautische aangelegenheden, scheepvaartreglementen en havenreglementen. Je bent stressbestendig en je kunt je lange tijd concentreren op je werk. Bovendien moet je in het Engels efficiënt kunnen communiceren met internationale bemanningen van zeeschepen.

Wat kun je verdienen?

Van dit beroep zijn geen standaard salaris gegevens bekend. Het salaris is erg afhankelijk van de branche of sector waarin je werkt.