Loopbaanadviseur

Waar werk je?

Een loopbaanadviseur werkt op plekken waar behoefte is aan advies op het gebied van loopbaan en beroep. Je kunt je als loopbaanadviseur zelfstandig vestigen, maar je kunt ook in loondienst werken bij een uitzendbureau, een (psychologisch) adviesbureau, een re-integratiebureau of bij de overheid. Denk dan aan het UWV. Daarnaast zijn er grote bedrijven die een loopbaanadviseur in dienst hebben voor het geven van carriŤreadvies binnen de onderneming. Je kunt ook terecht in het onderwijs als adviseur op het gebied van studie of studierichtingen.

Wat doe je?

Je begeleidt mensen die om wat voor reden dan ook hulp willen hebben bij de voortzetting van hun loopbaan in de breedste zin van het woord. Er zijn talloze redenen om naar een loopbaanadviseur te gaan. Studenten willen graag advies over hun studierichting, of ze vragen zich misschien af of ze wel de juiste studie hebben gekozen. Jij helpt hen om alles op een rijtje te zetten. Dit laatste geldt in principe voor Šlle mensen die naar een loopbaanadviseur komen. Ze zitten om wat voor reden dan ook een beetje vast.

Neem iemand die jaren hetzelfde werk heeft gedaan en ineens wordt wegbezuinigd. Die moet een nieuwe weg inslaan, maar hoe? Daarbij kan een loopbaanadviseur helpen. Er zijn mensen die twijfelen over hun loopbaan. Willen ze dit werk blijven doen of wordt het tijd om het roer om te gooien? Of willen ze liever voor zichzelf beginnen? Er zijn ook mensen die na een ongeluk of ziekte ander werk moeten gaan doen.

Een loopbaanadviseur luistert goed naar de wensen van de cliŽnten en combineert dit met hun capaciteiten. Soms willen mensen dingen die buiten hun vermogen liggen. Dan is aan jou de taak om hen weer met beide benen op de grond te krijgen. Je bent absoluut geen therapeut, maar je adviseert en je bent in staat om anderen aan te moedigen en te motiveren. Iemand die al een paar jaar zonder resultaat elke week twintig keer solliciteert, die ziet het vaak niet meer zitten.

Wat moet je kunnen?

Jij begrijpt wat er in mensen omgaat, maar je durft de waarheid te zeggen als je merkt dat mensen iets nastreven dat onmogelijk is. Je moet tact hebben, goed kunnen luisteren en kennis hebben van de huidige situatie op de arbeidsmarkt. Je bent een kei in coachen en adviseren. Daarnaast moet je in staat zijn om behoorlijke rapportages te maken over je cliŽnten.

Wat kun je verdienen?

Van dit beroep zijn geen standaard salaris gegevens bekend. Het salaris is erg afhankelijk van de branche of sector waarin je werkt.

Verwante beroepen

  • Consultant