Meubelontwerper

Wat doe je?

Als meubelontwerper werk je voor een meubelfabriek of als zelfstandig ondernemer. Jij ontwerpt meubels, denk aan tafels, stoelen, kastjes en noem maar op. Het gaat meestal om meubels waarvan complete series worden geproduceerd. Maar het kan ook zijn dat je designmeubels ontwerpt die bestemd zijn voor exclusievere doeleinden.

De directie of een opdrachtgever komt met een idee. Werk je voor jezelf, dan moet je je eigen opdrachten binnenslepen. Na het idee uitvoerig besproken te hebben met de opdrachtgever mxaak je een aantal schetsen. Het meubelstuk moet niet alleen mooi zijn, maar vaak ook functioneel en vooral uitvoerbaar. Hiervoor pleeg je overleg met de afdeling productie, constructie en noem maar op. Na goedkeuring van je (vaak nog ruwe) schetsen, werk je deze uit in technische tekeningen. Dit doe je met speciaal hiervoor ontwikkelde software, zoals CAD.

Wat moet je kunnen?

Als meubelontwerper moet je creatief zijn en goed kunnen visualiseren. Je moet de wensen van de opdrachtgever in schetsen uit kunnen werken. Je hebt regelmatig contact met opdrachtgevers, maar ook met de afdelingen binnen de meubelfabriek. Jouw mondelinge (maar ook schriftelijke) uitdrukkingsvaardigheden moeten goed ontwikkeld zijn.

Je moet de ontwikkelingen in de meubelwereld goed bijhouden. Dit doe je onder andere door het bezoeken van vakbeurzen. Tot slot ben je als meubelwerker voornamelijk achter een tekentafel of computer te vinden. Maar het komt ook regelmatig voor dat je overleg pleegt met andere afdelingen.

Spreken de werkzaamheden van een meubelontwerper je aan en voldoe je aan de eisen? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!