Notarisklerk

Waar werk je?

Als Notarisklerk ben je werkzaam op een notariskantoor, waar je de rechterhand bent van de notaris. Rond het eind van het jaar neemt de werkdruk vaak toe, omdat mensen graag nog zaken voor het nieuwe jaar geregeld willen hebben. Gedurende deze periode zul je wellicht langere dagen moeten maken.

Wat doe je?

De Notarisklerk neemt de notaris veel werk uit handen. Je richt je op het opzoeken van gegevens in dossiers, archieven en naslagwerken van o.a. gemeentes en de Kamer van Koophandel. Daarnaast controleer je notariŽle stukken (contracten, akten en meer) op juridische juistheid en stel je zelf akten op. Andere werkzaamheden die je kunt verwachten zijn de organisatie en het bezoek van openbare veilingen, dossierbeheer, klantcontact en aanwezigheid bij notariŽle vergaderingen.

Wat moet je kunnen?

Van de Notarisklerk wordt kennis van personen- en familierecht, erfrecht, ondernemingsrecht en register goederenrecht verwacht. De taal in notariŽle stukken is doorgaans een stuk formeler dan alledaags taalgebruik, wat een uitstekende schriftelijke taalvaardigheid vereist. Je mondelinge taalvaardigheid kan daarbij niet achterblijven, aangezien je flink wat klantcontact voor je rekening neemt. In al je werkzaamheden ben je erg nauwkeurig. Omdat je te maken krijgt met partijen die vaak tegenstrijdige belangen hebben, moet je je neutraal op kunnen stellen. Je werkt regelmatig samen met een notaris en moet dus goed kunnen samenwerken.

Spreken de werkzaamheden je aan en beschik je over de benodigde eigenschappen, dan zou je zeer geschikt kunnen zijn voor een baan als Notarisklerk!

Wat kun je verdienen?

Van dit beroep zijn geen standaard salaris gegevens bekend. Het salaris is erg afhankelijk van de branche of sector waarin je werkt.