Ontwerper / Constructeur Werktuigbouwkunde

Waar werk je?

Een Ontwerper / Constructeur Werktuigbouwkunde werkt meestal bij een constructiebureau, technisch adviesbureau of ingenieursbedrijf. Het grootste gedeelte van de tijd breng je door op je vaste werkplek. Soms ga je voor vergaderingen of een bezoek aan een bouwplaats op pad.

Wat doe je?

Het ontwerpen en ontwikkelen van werktuigbouwkundige constructies of delen hiervan vormen het terrein van een Ontwerper / Constructeur Werktuigbouwkunde. Voorbeelden van werktuigbouwkundige constructies waarmee je je bezighoudt zijn machines, hijskranen en skeletbouw. Je brengt de wensen van de opdrachtgever in kaart en maakt een ontwerp dat hieraan voldoet. FinanciŽle haalbaarheid, technische degelijkheid, veiligheidseisen en bouwtechnische voorschriften spelen daarbij een grote rol. Na goedkeuring laat je jouw ontwerp uitwerken door een tekenaar. Als het project daadwerkelijk wordt uitgevoerd, zorg je ervoor dat het proces volgens jouw visie verloopt en rapporteer je aan de betrokken partijen.

Wat moet je kunnen?

Overzicht is belangrijk voor een Ontwerper / Constructeur Werktuigbouwkunde. Je hebt vaak meerdere projecten tegelijkertijd lopen. Deze hebben bovendien vaak deadlines. Omgaan met stress en het stellen van prioriteiten zijn dan ook onmisbare eigenschappen. Een constructie vormt letterlijk het fundament van je project. Een kleine fout kan grote gevolgen hebben. Daarom is nauwkeurigheid en een groot verantwoordelijkheidsgevoel vereist. Je hebt technisch inzicht en beschikt over de theoretische kennis die nodig is voor het ontwerpen van werktuigbouwkundige constructies. Verder is het belangrijk dat je communicatief vaardig bent. Dit heb je nodig in je contact met de partijen die betrokken zijn bij jouw projecten, maar ook bij het aansturen van tekenaars die je tekening uitwerken.

Zie jij jezelf wel in de rol van Ontwerper / Constructeur Werktuigbouwkunde? Verdiep je eens in de mogelijkheden!