Hoger Chemisch Analist

Waar werk je?

Als Hoger Chemisch Analist ben je een laborant en breng je dus de meeste werkdagen door in een laboratorium van onderzoeksinstellingen of bedrijven. Soms verlaat je deze werkomgeving om proefmonsters te nemen op wisselende locaties. Ook vergaderingen met leidinggevenden of externe contacten behoren tot de mogelijkheden. Je werkt doorgaans in een team van vaste collega's en op geregelde tijden.

Wat doe je?

Na een opleiding Chemisch Analist (of Hoger Chemisch Analist) ben je in staat de chemische samenstelling vast te stellen van diverse substanties, bijvoorbeeld grondwater, polymeermengsels en aardolie. Je doet dat door monsters te verzamelen en prepareren, analyses uit te voeren met analyseapparatuur zoals gaschromatograaf of titratieopstelling, proeven, berekeningen en meer. Je registreert alle resultaten en legt deze vast. Vervolgens interpreteer je ze en maak je een rapportage. Je houdt nieuwe ontwikkelingen op het gebied van meettechnieken en standaarden goed in de gaten.

Wat moet je kunnen?

Als mensen centraal moeten staan in het beroep van je keuze, is het vak van Hoger Chemisch Analist waarschijnlijk niet iets voor jou. Je werkt namelijk vooral alleen. Je werkzaamheden moeten uitgevoerd worden op een nauwkeurige, foutloze manier die langdurige concentratie vereist. Je beschikt over een analytisch denkvermogen. Je weet hoe al je meetapparatuur werkt en hoe je resultaten moet interpreteren. Tot slot moet je je bevindingen duidelijk op papier kunnen zetten.

Aan de slag als laborant in de functie van Hoger Chemisch Analist? Als jij secuur, analytisch en foutloos werken ziet als een uitdaging, is het beroep op je lijf geschreven.