Uitgever

Waar werk je?

Als uitgever werk je, de naam zegt het al, bij een uitgeverij. Je kunt bij vier verschillende soorten uitgeverijen werkzaam zijn: de educatieve, de wetenschappelijke, de tijdschriften, of de algemene uitgeverij. Je bent voornamelijk te vinden op je kantoor, maar je bent ook regelmatig onderweg naar bijvoorbeeld auteurs, leveranciers en vormgevers.

Wat doe je?

Een uitgever is verantwoordelijk voor het uitgeefproces van een boek of tijdschrift. Dit betekent dat je een team aanstuurt dat verantwoordelijk is voor de totstandkoming van het boek of tijdschrift. Aan de ene kant heb je contact met de auteurs die zorgen voor de inhoud, aan de andere kant met de redacteuren, de vormgevers en de ICT- specialisten. Als uitgever ben je verantwoordelijk voor een fonds. Een fonds is een bepaalde categorie producten binnen de uitgeverij, bijvoorbeeld kookboeken. Je start met het maken van een uitgeefplan. Door marktonderzoek probeer je erachter te komen wat de wensen van potentiŽle kopers zijn. Vervolgens leg je contact met de auteur(s) en kan het schrijfwerk beginnen. Intussen zorg jij voor de vormgeving en legt contact met de drukker. Als het product af is, komt een belangrijk onderdeel van jouw functie aan de orde namelijk, het op de markt brengen en promoten van het boek.

Wat moet je kunnen?

De uitgever leidt het uitgeefproces, waarbij je met veel mensen samenwerkt. Daarom is het van belang dat je over leidinggevende capaciteiten beschikt. Behalve mensen aansturen, moet je je mensen ook weten te motiveren en te overtuigen. Je beschikt dan ook over een krachtige uitstraling. Het is de bedoeling dat iedere uitgave succesvol is en winst oplevert. Je moet dus erg gedreven zijn in je vak en je bent gericht op het behalen van successen. Het mag je dan ook niet aan commercieel en financieel inzicht ontbreken.