Zo÷logisch Analist

Waar werk je?

Het beroep van Zo÷logisch Analist bevindt zich binnen het vakgebied van de agribusiness. Je komt te werken bij een private of wetenschappelijke onderzoeksinstelling of ander bedrijf binnen de agrosector. Je bent laborant, wat inhoudt dat je samen met een vaste groep collega's in een laboratorium te vinden bent.

Wat doe je?

Een Zo÷logisch Analist doet dierenonderzoek op cel-, orgaan- en weefselniveau. De wetenschap van de zo÷logie houdt zich namelijk bezig met de werking van de verschillende onderdelen van het dierlijk lichaam, zowel apart als in wisselwerking met elkaar. Laboratoriumwerkzaamheden houden je het grootste deel van je werkdag bezig: het verzamelen van proefmonsters, de microscopische en/of chemische analyse van vlees, mest of melk, het verrichten van metingen met laboratoriumapparatuur en het verwerken van de gegevens. Aan de hand van berekeningen trek je conclusies uit je metingen. Deze leg je vast in een verslag, bijvoorbeeld een intern rapport of wetenschappelijke publicatie.

Wat moet je kunnen?

Je krijgt als Zo÷logisch Analist te maken met minder plezierige werkzaamheden. Dat kan doordat je bijvoorbeeld met uitwerpselen moet werken, maar ook doordat je voor bepaalde proeven minimaal leed moet toebrengen aan proefdieren. Je moet daarnaast goed overweg kunnen met ingewikkelde apparatuur. Voor een Zo÷logisch Analist zijn een analytisch denkvermogen, nauwkeurigheid, een kritische houding en goede schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid de belangrijkste gereedschappen.

Als Zo÷logisch Analist kun je je steentje bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Voldoe jij aan de eisen, dan zou dit beroep voor jou geschikt kunnen zijn.