Sales Manager

Waar werk je?

Elke commerciële sector kan een salesmanager gebruiken. Natuurlijk is het je taak om een echte verkooptijger te zijn, maar het kan gebeuren dat je in een branche terecht komt waar je behalve verstand van verkopen ook specifieke kennis moet hebben. Denk aan artsenbezoeker of saleswerkzaamheden die gerelateerd zijn aan de bouw.

Wat doe je?

Een sales manager verkoopt iets. Dit kan werkelijk van alles zijn, van verzekeringen tot advertentieruimte, van begrafenispolissen tot sales manager bij een uitgeverij. Je stelt een plan van aanpak op, inclusief de verkoopdoelen waar naartoe wordt gewerkt. Je taak mag niet verward worden met het werk van de marketing manager. Die brengt producten op de markt en bepaalt de marketingstrategie. De sales manager geeft leiding aan een groep vertegenwoordigers. Je werkt wel samen met de marketing manager.

Stel dat je bij een uitgeverij werkt. Er komt een nieuw boek uit en de marketing manager bepaalt wat het beste moment is om de verkoop te starten, waar geadverteerd wordt en hoe de boekpresentatie wordt georganiseerd. De salesmanager en zijn team moeten de boekhandelaren en bibliotheken gaan benaderen om te zorgen dat het boek wordt ingekocht. Daarom is het van belang dat je goed kunt samenwerken met collega’s van andere disciplines.

Als sales manager moet je de verkopers die je aanstuurt weten te motiveren en te coachen om het beste uit zichzelf te halen. Hoe beter je leiding kunt geven aan je team, hoe beter de verkoopresultaten. Wat er ook gebeurt, de verkoopcijfers zijn jouw belangrijkste verantwoordelijkheid.

Wat moet je kunnen?

Een sales manager kan natuurlijk goed verkopen, maar je moet vooral een prima leidinggevende zijn. Je moet ook verstand hebben van het product of de dienst die je verkoopt en die kennis moet overgebracht worden op je verkoopteam. Je kunt goed samenwerken, netwerken, marktontwikkelingen kennen en uitstekend kunnen communiceren in woord en geschrift. Je moet een vlotte verkoopbabbel hebben én je moet de verkoopresultaten schriftelijk melden. Het is prettig als je verstand hebt van budgettering, want je bent als leidinggevende verantwoordelijk voor het budget en dus ook voor een eventuele budgetoverschrijding.

Verwante beroepen

  • Accountmanager
  • Verkoopmanager