Projectleider

Waar werk je?

Een andere naam voor deze functie is Projectmanager. Het werkveld is gevarieerd; projecten komen voor bij diverse (grote) bedrijven, instellingen en organisaties. En waar projecten lopen, komen ook de diensten van een Projectleider goed van pas! Veel van je tijd breng je door in de vergaderkamer. De overige tijd ben je te vinden in je kantoor of op de werkvloer van je werkgever.

Wat doe je?

Bedrijven kunnen verschillende projecten opzetten. Van het lanceren van een campagne tot herstructurering van het interne beleid, jij neemt de verantwoordelijkheid en de leiding van deze projecten op je. Je luistert goed naar de wensen en eisen van de opdrachtgever. Je bent op de hoogte van de huidige stand van zaken. Dit alles verwerk je in een projectdoelstelling, -voorstel- en -ontwerp. Na akkoord stel je een projectteam samen en geef je hier leiding aan. Je bepaalt wat intern geregeld kan worden en wat moet worden uitbesteed. Je zorgt dat iedereen als team samenwerkt zodat de deadlines gehaald worden. Jij bent bovendien degene die contact onderhoudt met alle partijen die betrokken zijn bij het project.

Wat moet je kunnen?

Als Projectleider moet je iedereen die meewerkt aan jouw opdracht de goede kant op weten te sturen. Daarvoor zijn leiderschap, het vermogen mensen te motiveren en doorzettingsvermogen ontzettend belangrijk. Je kernkwaliteiten zijn coördineren en delegeren. Jij moet het overzicht houden over alle verschillende processen die lopen. In hectische situaties behoud je de rust. Je zult soms alles op alles moeten zetten om een deadline te halen, wat betekent dat je flexibel moet zijn qua overwerk en werktijden. Omdat je het aanspreekpunt voor werkgever, externe partijen en projectteam bent, moet je daarnaast beschikken over goede communicatieve vaardigheden.

Elk project is een uitdaging die jij als Projectleider tot een goed einde moet brengen. Als dat klinkt als iets wat je interesse heeft en wat je kunt, dan is dit beroep iets voor jou.

Wat kun je verdienen?

Van dit beroep zijn geen standaard salaris gegevens bekend. Het salaris is erg afhankelijk van de branche of sector waarin je werkt.