Hotelmanager

Waar werk je?

Een Hotelmanager werkt in een hotel. Er zijn verschillende soorten hotels. Zo kun je werkzaam zijn in een klein hotel zonder verdere faciliteiten, maar ook in een groot, luxe vijfsterren- hotel met een restaurant, wellness center en noem maar op. Je werkt als Hotelmanager vaak achter je bureau, of aan een vergadertafel, maar je bent ook veel op de werkvloer te vinden. Het is belangrijk dat je voortdurend op de hoogte bent van alle werkzaamheden in het hotel.

Wat doe je?

Als Hotelmanager ben je verantwoordelijk voor alle activiteiten die er in een hotel voorkomen. De taken die onder deze functie vallen zijn: de administratie, dienstverlening en personeelsmanagement. Je hebt de dagelijkse leiding en begeleidt en coördineert het personeel. In een groot hotel, werk je meestal samen met afdelingschefs. Bij het onderdeel dienstverlening ben je verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de receptie, de schoonmaak, onderhouds- en opknapwerkzaamheden en reserveringen. Een andere taak van de Hotelmanager is het personeelsbeleid. Je zorgt ervoor dat alle personeelsleden hun taak uitvoeren en daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor het aannemen van nieuw personeel. Ten slotte houd je je ook nog bezig met de administratie. Je gaat over de in- en verkoop, houdt de boekhouding bij en bewaakt het budget.

Wat moet je kunnen?

De positie van de Hotelmanager is één van de belangrijkste posities in een hotel. De functie omvat namelijk een groot deel van de activiteiten van het hele hotel. Je moet over sterke leidinggevende capaciteiten beschikken om in deze positie goed te kunnen functioneren. Uitstekende organisatorische vaardigheden zijn ook belangrijk. Het hebben van goede mondelinge en schriftelijke communicatie en een representatief voorkomen spreekt vanzelf. Daarnaast moet je initiatief durven en kunnen nemen en maximale inzet tonen, omdat je een voorbeeldfunctie hebt voor zowel de gasten als het personeel.

Verwante beroepen

  • Food and beverage manager
  • Manager room division