Analist Pathologie

Waar werk je?

Het werkterrein van een Analist Pathologie wordt gevormd door laboratoria, ziekenhuizen, bloedbanken en onderzoekcentra. Daar is de afdeling histologie of cyotologie jouw domein.

Wat doe je?

De Analist Pathologie is actief binnen de vakgebieden van de histologie en cyotologie. Een Cyotologisch Analist houdt zich bezig met het analyseren van lichaamscellen op afwijkingen. Een Histologisch Analist richt zich op het analyseren van weefselstukjes (biopten) op de aanwezigheid van ziekten zoals infecties en gezwellen. De handelingen die een Analist Pathologie uitvoert zijn grotendeels hetzelfde. Je bereidt analyses voor en voert deze uit. Je biedt ondersteuning bij onderzoek en onderwijs. Zo wordt naar aanleiding van jouw analyse van ziekte en ziekteverloop bijvoorbeeld een behandelplan opgesteld.

Wat moet je kunnen?

Het is handig als een Analist Pathologie beseft dat achter de cellen of weefsels die onderzocht moeten worden, een groter belang schuilgaat. Onderzoeken, analyseren en afwijkingen signaleren zijn jouw tweede natuur. Je bent nieuwsgierig aangelegd en werkt altijd heel precies. Een fout van jouw kant kan namelijk grote gevolgen hebben, zoals een schadeclaim na een verkeerde diagnose of een gevaarlijke situatie voor een patiŽnt. Je kunt prima zelfstandig en in teamverband werken. Vanwege je omgang met patiŽnten en collega's is een goede sociale houding vereist. Tot slot wordt van een Analist Pathologie verwacht dat deze discreet omgaat met de informatie die hij of zij tijdens het werk verzamelt.

Een baan in een laboratorium met een grote verantwoordelijkheid, als Analist Pathologie is dit je werk. Iets voor jou?