Verkoopspecialist detailhandel

Waar werk je?

Als verkoopspecialist detailhandel ben je werkzaam in het midden of klein bedrijf (MKB) of het grootwinkelbedrijf (GWB). Dat is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. In het kleinbedrijf werk je in een kleiner teamverband of misschien zelfs wel helemaal zelfstandig terwijl je bij een grootwinkelbedrijf al gauw moet denken in aantallen van 100 werknemers of meer die verspreid kunnen zijn over meerdere vestigingen. De detailhandel kent diverse branches bijvoorbeeld levensmiddelen, wonen, elektronica etc. Waar je werkt, hangt af van je persoonlijke interesse.

Wat doe je?

Als verkoopspecialist detailhandel sta je direct in contact met de klant. Je hebt een uitvoerende functie waarbij je de klant centraal stelt. Je informeert de klant in potentie met jouw specifieke vakkennis waardoor deze enthousiast wordt en zich geÔnspireerd voelt en uiteindelijk gemotiveerd is het product te kopen. Je bedient dus ook de kassa en zorgt ervoor dat deze aan het einde van de dag klopt.
Ook houdt de verkoopspecialist detailhandel zich bezig met de promotie en presentatie van het product. Tevens denk je mee in processen met betrekking tot verbeterpunten ter bevordering van de verkoopresultaten en draag je jou enthousiasme voor het vak uit te naar je collegaís. Bovendien houd je je kennis up to date en anticipeer je op branchegerelateerde trends.
Achter de coulissen ofwel in het magazijn heeft de verkoopspecialist detailhandel ook nog het een en ander te doen. Je zorgt voor een opgeruimd magazijn zodat je de voorraad effectief en efficiŽnt kunt beheren.

Wat moet je kunnen?

Een verkoopspecialist detailhandel heeft een breed takenpakket. Klantencontact neemt een groot deel van je werkdag in beslag . Daarom is het van essentieel belang dat je beschikt over goede communicatieve vaardigheden en inlevingsvermogen. Over het algemeen gaat de klant tevreden naar huis. Het kan echter ook voorkomen dat de klant met een klacht terugkomt. Hier moet je als verkoopspecialist op professionele wijze mee om kunnen gaan.