Vestigingsmanager Groothandel: Video

Video: In- en Verkoper Groothandel

Als in- en verkoper werk je op een groothandelsbedrijf dat zich bezig houdt met handel en verwerking van producten. Dat kan van alles zijn zoals bloemen, planten, aardappelen, groenten en fruit. In de groothandel waar je werkt worden de producten zelf niet vervaardigt. De groothandel is het tussenstation voor leveranciers en afnemers.

Jij zorgt dat de in- en verkoop en de verzending van de producten goed verloopt. Hiervoor is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de dagelijkse leveringsverplichtingen en de afzetbehoefte. Je onderhoudt veel contacten met klanten, overlegt over prijzen en voorwaarden, beheert de inkoopdossiers en je adviseert en informeert toeleveranciers. Ook keur jij de producten en bezoek je bijvoorbeeld kwekers om jezelf goed te oriŽnteren op producten of om contracten af te sluiten.

Je denkt mee over de introductie van (nieuwe) initiatieven en maakt in overleg met collegaís en jouw leidinggevende een voorstel voor het ontwikkelen van een nieuw product of verpakking en komt zo nodig met creatieve, passende oplossingen. Je volgt de trends en ontwikkelingen in alle facetten van de keten zoals, teelt, logistiek, marketing en in- en verkoop van de producten. Hiervoor bezoek je vakbeurzen en lees je vakliteratuur.

Jij moet weten wat jouw klanten willen en jij legt hen de mogelijkheden voor, eventueel in een productpresentatie. Je houdt de klanten op de hoogte van nieuwe producten en informeert hen over de prijzen en verkrijgbaarheid. Bij de onderhandelingen en inventarisatie van de wensen van de klant biedt jij eventueel alternatieven en doe jij suggesties. Uiteindelijk beslis jij of je akkoord gaat met de overeengekomen voorwaarden en kom je tot een vastgelegde overeenkomst. Zijn er stagnaties in het leveringsproces dan neem jij hiervoor de juiste maatregelen om uiteindelijk jouw klanten tevreden te houden.

Een deel van jouw werkzaamheden vraagt stressbestendigheid en vereist een grote mate van flexibiliteit en zelfdiscipline. Je werkt zorgvuldig en klantgericht met respect voor het product. Je wordt op grond van jouw commercieel inzicht door de manager in- en verkoop en de ondernemer geraadpleegd. Je communiceert veelvuldig met collegaís. Veel van de werkzaamheden hebben een terugkerend karakter. Je voert jouw werkzaamheden zelfstandig uit, zonder toezicht van de leidinggevende en vrijwel volledig op eigen initiatief.

Spreken de werkzaamheden van in- en verkoper groothandel je aan? Dan is dit beroep misschien wel wat voor jou!