Vakbekwaam Medewerker Bos en Natuurbeheer

Waar werk je?

Voor een Vakbekwaam Medewerker Bos en Natuurbeheer is het bos of natuurgebied een tweede thuis. Hier breng je namelijk het grootste gedeelte van je werkdagen door. Dat doe je in opdracht van organisaties die eigenaar of beheerder zijn van een natuurgebied, zoals Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Wat doe je?

Je exacte taken als Vakbekwaam Medewerker Bos en Natuurbeheer hangen samen met de grootte van je werkgever. Zo kun je bij een grote werkgever verantwoordelijk zijn voor de aansturing van een team, terwijl je bij een kleiner bedrijf waarschijnlijk alleen werkt onder een opzichter. Je bent als Vakbekwaam Medewerker Bos en Natuurbeheer verantwoordelijkheid voor de aanleg, het onderhoud en het schoonhouden van alles binnen het natuurgebied. Dat kunnen bouwkundige elementen zijn zoals bogen en paden, maar uiteraard ook 'groene' elementen als struiken, heggen en bomen. Je onderhoudt de kwaliteit van de natuur op het terrein en verbetert deze. Als planten of bomen ziekteverschijnselen vertonen, grijp je adequaat in. Je verbetert de bodemkwaliteit en houdt de waterkwaliteit en -stand in de gaten. Je bent tijdens al je werkzaamheden verantwoordelijk voor de veiligheid en voor de gebruikte gereedschappen en materieel.

Wat moet je kunnen?

Je moet als Vakbekwaam Medewerker Bos en Natuurbeheer een natuurliefhebber zijn. Je weet veel over het onderhoud van bomen en planten. Jouw schouders kunnen veel verantwoordelijkheid dragen. Je vindt het heerlijk om in de buitenlucht te werken, ook als de weersomstandigheden niet ideaal zijn. Je bent prettig in de omgang, zowel voor bezoekers van het natuurgebied als voor je collega's.

Een 'groene' baan in de buitenlucht, daar ga je voor als je kiest voor een baan als Vakbekwaam Medewerker Bos en Natuurbeheer!