Bibliotheekmedewerker

Waar werk je?

Als bibliotheekmedewerker werk je bij een bibliotheek, documentatiecentrum, informatiecentrum of in een mediatheek. Bij het woord ‘bibliotheek’ denk je al gauw aan boeken, maar bij dit beroep gaat het ook om andere vormen van informatie, zoals beelden, geluiden en digitale media.

Wat doe je?

Jij vervult als bibliotheekmedewerker een uitvoerende rol. Je maakt klanten of collega`s wegwijs in de verschillende informatiesystemen en jij houdt je bezig met het verzamelen van nieuwe informatie. Je helpt mensen die op zoek zijn naar informatie, maar het kan ook zijn dat je presentaties verzorgd of je bezighoudt met promotieactiviteiten. Je moet je altijd bewust zijn van hoe degene die op zoek is naar informatie zoekt of hoe diegene de informatie het liefst inziet.

Wat moet je kunnen?

Je moet als bibliotheekmedewerker oplossingsgericht kunnen werken. Je zult meestal volgens bepaalde richtlijnen te werk gaan. Hierbij is het zeer belangrijk dat je zorgvuldig werkt. Het moet voor jou geen probleem zijn om onder tijdsdruk te werken. Ook moet je ondernemend zijn ingesteld en initiatief tonen. Je staat vaak in contact met de klanten, dus is het erg belangrijk goed met mensen om te kunnen gaan en klantgericht te werken. Goed kunnen communiceren is natuurlijk ook een belangrijke vereiste.

Spreken de werkzaamheden van Bibliotheekmedewerker je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!