Verkoper reizen

Waar werk je?

Als verkoper reizen werk je bij reisbureaus en touroperators.

Wat doe je?

Je probeert als verkoper reizen de beste reisbestemming te vinden voor je klanten. Je verkoopt niet alleen verre buitenlandse reizen, maar ook dagtrips en korte binnenlandse vakanties. Het verkopen van vliegtickets behoort ook tot je werk.

Bij een eerste klantencontact probeer je in te schatten wat voor soort reis je klanten willen maken. Je luistert aandachtig naar hun wensen en eisen, probeert aan te voelen welke service zij verlangen en welke opties zij eventueel willen bijboeken.

Vanuit je ervaring als verkoper van reizen, stel je de klanten een reis voor die het best aansluit bij hun verlangens. Je informeert je cliŽnten over mogelijke promoties, bijvoorbeeld vroegboekacties, gezinskortingen of lastminuteaanbiedingen. Indien er tijdens een reis ook optionele excursies kunnen uitgevoerd worden, verschaf je hierover de nodige informatie. Het afsluiten van reis- en annuleringsverzekeringen is eveneens een deel van je taak. Je geeft je klanten voldoende uitleg over de reisbestemming, over noodzakelijke inentingen en over benodigde documenten, zoals een reispas of visum. In het geval er onrust is in het land van bestemming, ga je na wat het reisadvies is van de overheid.

Je boekt de reis in het computersysteem van de reisorganisatie en je zorgt ervoor dat je klanten de vereiste reisdocumenten, vouchers en tickets op tijd in hun bezit hebben.

Wat moet je kunnen?

Als verkoper reizen moet je vanzelfsprekend commercieel ingesteld zijn. Je moet beschikken over het nodige verkooptalent, zodat klanten al bij een eerste contact een reis bij jou boeken. Klantvriendelijkheid, goed kunnen luisteren en sterke communicatieve vaardigheden zijn een vereiste.

Bovendien moet je accuraat werken, goed kunnen omgaan met computersystemen en efficiŽnt blijven werken onder grote tijdsdruk.