Ondernemer Bakkerij

Waar werk je?

Een ondernemer bakkerij werkt, zoals de naam al zegt in een bakkersbedrijf. Je kunt als bakker in een ambachtelijke winkel voor brood- en banket werken, of als patissier. Het kan zijn dat je je eigen onderneming runt. Je kunt ook aan de slag als manager in loondienst bij een bakkersbedrijf. Een bakker is meestal al (heel) vroeg in de ochtend aan het werk. Je werkt zowel in de bakkerij zelf, als in de winkel en op kantoor.

Wat doe je?

Een ondernemer bakkerij heeft de dagelijkste leiding in handen van het bedrijf. Je maakt zelf brood en/ of banket en daarnaast run je de onderneming. Je bepaalt het assortiment en de bedrijfsvoering. Daarbij zie je er ook op toe, dat die bedrijfsvoering goed uitgevoerd wordt. Uiteraard wil een bakker ook omzet en winst maken. Hier ben je continu mee bezig, bijvoorbeeld door reclame te maken. Verder houd je je ook bezig met personeelszaken en administratie.

Wat moet je kunnen?

Als ondernemer bakkerij is commercieel en zakelijk inzicht heel belangrijk. Je bent zowel bakker als ondernemer, dus je moet er voor zorgen dat je je broden aan de man krijgt. Je kijkt bijvoorbeeld hoe je het assortiment kunt verbeteren, zodat je meer winst maakt. Het personeel moet zich bij jou in de zaak prettig voelen, dus zorg je voor een goed personeelsbeleid. Je werft, selecteert en ontslaat mensen, zodat de werknemers die het best bij jou passen in jouw bedrijf aan de slag zijn. Natuurlijk ken je alle regels en wetten die gelden voor een bakkerij. Bij jou wordt gewerkt volgens de voorschriften op het gebied van veiligheid en hygiŽne. Een bakker moet stressbestendig zijn en er niet tegen opzien om heel vroeg al aan het werk te moeten gaan.