Podium- en Evenemententechnicus Geluid

Waar werk je?

Een podium- en evenemententechnicus geluid kan bij verschillende organisaties aan het werk. Hierbij moet je denken aan schouwburgen, theaters, reizende gezelschappen en muziekcentra. Het is ook mogelijk dat je bij poppodia, of bij verhuurbedrijven van professionele apparatuur een baan vindt. Sommige technici werken als freelancer en laten zich inhuren door bedrijven en organisaties.

Wat doe je?

Als podium- en evenemententechnicus geluid zorg jij ervoor dat popconcert, of een voorstelling in een theater een succes wordt. Het eerste wat je doet is het opbouwen van een geluidsinstallatie. Daarna kijk je in het draaiboek hoe het geluid moet klinken. Vervolgens programmeer en test je de geluidsinstallatie. Tijdens de voorstelling zorg je ervoor dat het geluid ten allen tijde goed klinkt. Als er storingen zijn, los jij die direct op. Na afloop bouw je alles weer af en ruim je alles weer netjes op. Kortom, een podium- en evenemententechnicus zorgt ervoor dat het geluid in een zaal, of op een evenemententerrein perfect geregeld is.

Wat moet je kunnen?

Een podium- en evenemententechnicus is geen '9 tot 5 type'. Het maken van lange dagen en werken op onregelmatige tijden, zoals 's avonds en ís nachts, is iets wat bij dit vak hoort. Je werkt ook vaak onder hoge druk, dus je moet stressbestendig zijn. Doordat je veel contact hebt met klanten, is een dienstverlenende houding en klantvriendelijk zijn een must. Uiteraard heb je een technische achtergrond en kun je ingewikkelde geluidsapparatuur bedienen en programmeren. Mocht er eens iets misgaan, dan zorg jij voor een creatieve oplossing, want kunnen improviseren is ook heel belangrijk in dit vak.