Uitvoerend bakker (Banketbakker)

Waar werk je?

Een banketbakker werkt, zoals de naam al zegt, in een bakkersbedrijf. Je kunt als bakker in een ambachtelijke bakkerij voor brood- en banket werken, of als patissier. Een bakker is meestal al (heel) vroeg in de ochtend aan het werk. Je werkt de meeste tijd in de bakkerij zelf, soms ben je ook in de winkel. In de meeste gevallen horen winkel en bakkerij bij elkaar.

Wat doe je?

Een banketbakker zorgt voor de dagelijkse productie van brood en/ of banket. Je gebruikt verschillende bakingrediŽnten, gereedschappen en apparatuur. Meestal werk je volgens vaste recepten. Echter ook het ontwikkelen van nieuwe recepten hoort tot jouw taken. Daarbij zorg je ook voor onderhoud en netheid van de werkruimte en de machines. Als de producten klaar zijn, verpak je ze. Vervolgens maak je ze klaar voor transport, of voor presentatie in de winkel. Je zorgt ook voor bestellingen en houdt de voorraden bij. Tevens adviseert een uitvoerend bakker de klant over producten die je in de bakkerij gemaakt hebt. Je werkt vaak onder leiding van een zelfstandig werkend bakker, een leidinggevende bakkerij, of de ondernemer zelf.

Wat moet je kunnen?

Een banketbakker is een allround vakman. Je bent op de hoogte van hoe je met recepten moet werken, maar je kunt ook veel van je eigen smaak en ideeŽn kwijt in de producten die je maakt. Die producten zijn: brood, taart en gebak. Het is belangrijk dat je schoon en netjes kunt werken. Hierbij denk je om je eigen (persoonlijke) hygiŽne, maar ook om de hygiŽne van je werkomgeving. Je weet exact hoe je moet werken met de gereedschappen en machines die nodig zijn voor het beroep van banketbakker. Als het nodig is ben je klantvriendelijk en servicegericht.

Verwante beroepen

  • patissier