Zelfstandig werkend banketbakker (Allround Banketbakker)

Waar werk je?

Een zelfstand werkend banketbakker werkt, zoals de naam al zegt, in een bakkersbedrijf. Je kunt als bakker in een ambachtelijke bakkerij voor brood- en banket werken, of bij een patissier. Een bakker is meestal al (heel) vroeg in de ochtend aan het werk en heeft onregelmatige werktijden.

Wat doe je?

Een zelfstandig werkend banketbakker is gespecialiseerd in allerlei soorten exclusieve producten, die hij zelf maakt in een bakkerij. Je moet hierbij denken aan: luxe (bruilofts) taarten, exclusief gebak, chocolade figuren, bonbons en allerlei broodproducten. Om dit te kunnen maken beheerst een bakker de processen en technieken die nodig zijn om in een bakkerij te kunnen werken. Daarbij weet hij goed in te spelen op feestdagen, speciale gebeurtenissen of wensen van klanten. Je bent verantwoordelijk voor de controle van de producten (grondstoffen) die in de bakkerij gebruikt worden. Teven zorg je ervoor dat jouw producten van een uitstekende kwaliteit zijn. Naast het bereiden van bakkerijproducten houd je de voorraad bij van de grondstoffen en de producten. Een bakker houdt zich ook bezig met de bestellingen en het opstellen van een planning.

Wat moet je kunnen?

Een zelfstandig werkend banketbakker kan zelf creatieve bakkerijproducten ontwerpen, maken, garneren en decoreren. Je bent op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen en ontwikkelt zelf nieuwe recepten. Het is belangrijk dat een bakker schoon en netjes kunt werken. Hierbij denk je om je eigen (persoonlijke) hygiŽne, maar ook om de hygiŽne van de bakkerij. Je weet exact hoe je moet werken met de gereedschappen en machines die nodig zijn voor het beroep van bakker. Je organiseert en plant je eigen werkzaamheden in overleg met je leidinggevende. Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.

Verwante beroepen

  • bakker
  • chocolatier
  • patissier