Allround Brood- en Banketbakker

Waar werk je?

Een allround brood- en banketbakker werkt, zoals de naam al zegt, in een bakkersbedrijf. Je kunt als bakker in een ambachtelijke bakkerij voor brood- en banket werken, of bij een patissier. Een bakker is meestal al (heel) vroeg in de ochtend aan het werk en heeft onregelmatige werktijden.

Wat doe je?

Een banketbakker zorgt voor de dagelijkse productie van brood en/ of banket. Je gebruikt verschillende bakingrediŽnten, gereedschappen en apparatuur. Het bereiden van producten in de bakkerij houdt in, dat je eerst ingrediŽnten verzamelt, vervolgens bereid en bewerk je het deeg en ten slotte zorg je voor de afwerking en het afbakken. Naast het bereiden van producten in de bakkerij houd je de voorraad bij van de grondstoffen en de producten. Een bakker houdt zich ook bezig met de bestellingen en het opstellen en bewaken van een planning. Tevens zorgt een brood- en banketbakker voor de beoordeling van de producten op kwaliteit en smaak. Daarnaast adviseert een bakker de klant over producten die je in de bakkerij gemaakt hebt.

Wat moet je kunnen?

Een banketbakker is een allround vakman. Je bent op de hoogte van hoe je met recepten moet werken, maar je kunt ook veel van je eigen smaak en ideeŽn kwijt in de producten die je maakt. Die producten zijn: brood, taart en gebak. Het is belangrijk dat je schoon en netjes kunt werken. Hierbij denk je om je eigen (persoonlijke) hygiŽne, maar ook om de hygiŽne van de bakkerij. Je weet exact hoe je moet werken met de gereedschappen en machines die nodig zijn voor het beroep van brood- en banketbakker. Als het nodig is ben je klantvriendelijk en servicegericht.