Afdelingsmanager

Waar werk je?

Een afdelingsmanager heeft de leiding en de verantwoordelijkheid over een afdeling. Dat is mogelijk op iedere afdeling binnen allerlei bedrijven. Of je nu bij een groot of klein bedrijf of in de detailhandel werkt, als afdelingsmanager ben jij de leidinggevende van een afdeling. Je kunt bijvoorbeeld werkzaam zijn bij een groothandel of in een supermarkt.

Wat doe je?

Een afdelingsmanager is verantwoordelijk voor een afdeling van een bedrijf. Jij moet ervoor zorgen dat alles op deze afdeling op rolletjes verloopt. Daarom voer je taken uit als het plannen, organiseren en controleren van alle werkzaamheden. Bovendien geef je als afdelingsmanager leiding aan de werknemers van de afdeling, zorg je ervoor dat ze het werk goed uitvoeren en adviseer en motiveer je ze waar nodig. Hebben klanten een klacht over jouw afdeling? Dan moet jij ze een oplossing bieden.

Wat moet je kunnen?

Het werk van een afdelingsmanager is erg veelzijdig en afwisselend. Daarom heb je ook een grote verantwoordelijkheid waar je goed mee om moet kunnen gaan. Zo kun je uitstekend leiding geven aan de medewerkers binnen een afdeling. Als leidinggevende van een afdeling moet je problemen bij de werknemers vroegtijdig kunnen signaleren. Eventueel geef je ze advies en stimuleer je ze waar nodig. Bovendien moet een afdelingsmanager altijd op de hoogte zijn wat er binnen een afdeling speelt. Je houd je dus ook bezig met de omzet van de afdeling. Daarnaast leg je verantwoording af bij de bedrijfsleider.