Fijnmechanisch Verspaner

Waar werk je?

Als fijnmechanisch verspaner werk je doorgaans bij bedrijven die precisiedelen voor specialistische machines en apparatuur maken. Deze onderdelen worden bijvoorbeeld gebruikt in ziekenhuizen, in de luchtvaart, bij tandartspraktijken of televisiebedrijven. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als fijnmechanisch verspaner na je CNC opleiding.

Wat doe je?

In je vak als fijnmechanisch verspaner maak je vaak ingewikkelde producten. Je werkt in de fijnmechanische techniek meestal zelfstandig aan de opdrachten die je van je leidinggevende krijgt. Je past de diverse ‘verspanende technieken' zoals slijpen, draaien, frezen, en polijsten die je op de CNC opleiding hebt geleerd toe en maakt de precisiedelen op maat. De materialen waarmee je als fijnmechanisch verspaner werkt, zijn onder meer aluminium, roestvast staal, keramiek, titanium en speciale kunststoffen. Daarbij maak je gebruik van onder meer handbediende en volautomatische machines.

Het komt voor dat je jouw werkzaamheden in de fijnmechanische techniek uitvoert in een speciaal geconditioneerde ruimte. Een zogenaamde ‘clean room’. Wanneer je leidinggevende je een werkopdracht geeft, bepaal je aan de hand van tabellen en handboeken wat er precies moet gebeuren. Je weet hoe je moet CNC programmeren en je voert de gegevens vervolgens in aan de hand van CNC-programma’s. Als je de machine hebt afgesteld, maak je eerst een proefsnede. Pas als de proefsnede in orde is, voer je de verspanende werkzaamheden uit. Hierbij let je op of het gaat om ferromaterialen (ijzer) of non-ferromaterialen(aluminium). Vervolgens meet je of alles goed op maat gemaakt is. Je maakt machine schoon en je ruimt de gereedschappen op.

Wat moet je kunnen?

Het beroep fijnmechanisch verspaner vraag van je dat je snel, nauwkeurig en bedreven met je handen kunt werken. Je hebt een zelfstandige houding, want je werkt soms langere tijd zonder begeleiding aan een opdracht. Ook is veilig werken is heel belangrijk in dit beroep. Je moet in de fijnmechanische techniek te allen tijde rekening houding met de veiligheid van jezelf en die van je collega’s.

Spreken de werkzaamheden van fijnmechanisch verspaner je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!