Allround lasser

Waar werk je?

Als allround lasser werk je bij verschillende bedrijven. In de metaalproducten- en machine-industrie, maar ook in de carrosseriebouw of elektrotechniek of bij constructiebedrijven worden allround lassers gevraagd. Je werkt op de afdeling productie binnen het bedrijf zelf, maar het komt ook voor dat je laswerkzaamheden of constructiewerk op locatie uitvoert.

Wat doe je?

Als allround lasser krijg je opdrachten van je leidinggevende. Je voert de opdrachten zelf uit of als onderdeel van een team lassers of andere constructiewerkers. Nadat je de werkopdracht hebt gekregen, ga je kijken wat je allemaal nodig hebt om het werk dat je moet doen uit te voeren. Je bepaalt welke machines, welke gereedschappen en andere spullen er nodig zijn om de opdracht in zijn geheel uit te voeren. Je zorgt dat een en ander goed is afgesteld, zoals je geleerd hebt op de opleiding lassen. Als je alles goed hebt staan, kun je aan de klus beginnen. Je bewerkt en vervormt metaal zowel handmatig als machinaal. Daarbij gebruik je technieken als verspaning, zagen, boren en snijbranden. Hierna komt de constructie: dan las je de verschillende stukken aan elkaar. Wanneer je daarmee klaar bent, ga je aflassen. Hierbij pas je als allround lassers de afwerktechnieken zoals schuren, vijlen en lasnaden afbramen toe.
Het grootste verschil met de basislasser, is dat je als allround lasser ook beginnende werknemers begeleidt. Je brengt jouw kennis op de leerling-lassers of basislassers over. Je loopt het werk van de basislassers en controleert ook altijd je eigen werk. Zit het werk erop, dan volt een klein stukje administratie: je vult de formulieren en het logboek in. Tot slot laat je de werkplek natuurlijk netjes opgeruimd achter.

Wat moet je kunnen?

Bij al je werkzaamheden en taken als allround lasser let je op de veiligheid; die van jezelf en die van je omgeving. Je gebruikt bij het lassen bijvoorbeeld een lasbril of –masker, draagt veiligheidshandschoenen of beschermende kleding. Je werkt zeer nauwkeurig en veiligheidsbewust. De allround lasser kan goed jongere medewerkers aansturen. Verder heb je gevoel voor techniek en vind je het leuk om op verschillende locaties te werken. Koude weersomstandigheden deren je niet. Ook ben je sociaal en flexibel ingesteld.

Spreken de werkzaamheden van allround lasser je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!