Brood- en Banketbakker

Waar werk je?

Als brood- en banketbakker werk je bij een industriŽle of ambachtelijke bakkerij, of bij een patisserie. Je kunt ook als zelfstandige bakker je eigen bakkerszaak uitbaten.

Wat doe je?

Jouw focus ligt bij het verzamelen en klaarmaken van de ingrediŽnten, het bereiden van het deeg, het bakken van de producten en het afwerken en decoreren ervan. Je bereidt en bakt verschillende bakkerijproducten zoals diverse soorten brood (witbrood, bruinbrood, volkorenbrood, ...), zachte en harde broodjes, taarten en gebak. Je volgt daarbij bepaalde recepten, maar gebruikt ook je eigen creativiteit en ervaring als bakker.

Als brood- en banketbakker bereid en bak je niet alleen brood, maar ook banket. Voor banket, dat een verfijnde vorm van gebak is, moet je verschillende soorten beslag, deeg en suikerwerk bereiden. Voor de afwerking en decoratie gebruik je meestal duurdere ingrediŽnten zoals marsepein en gekonfijte vruchten.

Na het bereiden, bakken en afwerken van de producten, snijd en verpak je de brood- en banketwaren. Je zorgt ervoor dat deze klaar zijn voor transport of in de winkel zelf kunnen worden gepresenteerd. Je reinigt de gebruikte bakplaten en bakvormen. Je maakt de bakovens en de kneed- en snijmachines schoon. Je reinigt de volledige werkruimte volgens vastgelegde hygiŽnische voorschriften.

Wat moet je kunnen?

Je houdt ervan om met voedingswaren bezig te zijn en volgt nauwgezet de voorgeschreven recepten. Je bezit ook de nodige creativiteit om zelf nieuwe recepten te bedenken of bestaande recepten te verbeteren. Je werkt steeds erg hygiŽnisch volgens de strenge regels die gelden in de voedingsindustrie. Als brood- en banketbakker moet je bovendien vroeg kunnen opstaan, want het werk begint meestal reeds om vier of vijf uur 's ochtends.