Commercieel Technicus

Waar werk je?

Als commercieel technicus werk je voor kleine, middelgrote of grote bedrijven in de industrie of in de service- en onderhoudssector.

Wat doe je?

Je geeft als commercieel technicus advies aan klanten betreffende technische onderwerpen. Je bent een sleutelfiguur tussen de klant en de ontwerp- en productieafdeling van je bedrijf. Je geeft uitleg aan nieuwe of bestaande klanten over machines, gereedschappen en apparaten. Op basis van je technische productkennis maak je kostprijsberekeningen en stel je een offerte op. Eventueel onderhandel je met je klant over een prijs die aanvaardbaar is voor beide partijen.

Je onderhoudt een goed contact met bestaande klanten en je tracht waardevolle relaties op te bouwen met nieuwe klanten. Je volgt de marktevolutie op de voet. Als commercieel technicus tracht je nieuwe behoeften op de markt te ontdekken en nieuwe ideeŽn aan te brengen voor producten en diensten die je bedrijf zou kunnen leveren. Je draagt bij aan het opstellen van marketing- en verkoopplannen in je bedrijf.

Wat moet je kunnen?

Als commercieel technicus moet je in de eerste plaats goed op de hoogte zijn van de technische aspecten van de producten of diensten die je verkoopt. Je moet weten hoe de producten van je bedrijf technisch gemaakt worden, welke processen hieraan te pas komen en welke kosten dit alles met zich meebrengt. Je kunt op technisch niveau goed communiceren met de ontwerp- en productieafdelingen van je bedrijf.

Daarnaast moet je beschikken over een grondig commercieel inzicht. Je bent in staat om nieuwe kansen te ontdekken op de markt, je producten en diensten aan te prijzen en potentiŽle klanten te overtuigen van de kwaliteit en service die je bedrijf te bieden heeft. Je bezit uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden. Op administratief gebied houd je jouw dossiers over klanten, offertes en bestellingen nauwgezet in orde.