Verspaner

Waar werk je?

Het beroep van verspaner wordt binnen uitgevoerd. Je kunt werk vinden op plekken waar fijnmechanische techniek een rol speelt. Denk dan aan het vervaardigen van metaalproducten. In ieder geval worden er producten gemaakt van kunststof, staal en/of gietijzer. De mogelijkheden voor een verspaner zijn zeer ruim. Je kunt terecht in fabrieken waar vliegtuigen of andere vervoermiddelen gemaakt worden. De computerindustrie is eventueel ook een optie. Een werkplaats of bedrijf voor onderhoud waar metaal of elektrotechniek centraal staat, kan vaak een verspaner gebruiken.

Wat doe je?

Verspanen is het vormgeven van materialen tot het gewenste effect is bereikt. Ben je een allround verspaner, dan weet je ook alles op het gebied van machinaal verspanen. Daar komt het nodige bij kijken, want je leert hoe je moet omgaan met de hiervoor bestemde machines. Je moet bijvoorbeeld weten hoe je deze machines moet instellen. Het gaat hierbij om CNC-programma’s.

Voor het beroep van verspaner moet je zelfstandig kunnen werken. Het is belangrijk dat je nauwkeurig werkt, want je bent je eigen controleur. Verspaner is namelijk vaak een functie die je zonder toezicht uitvoert.

Voordat het verspanen begint, moet je altijd je instructies aandachtig doornemen. Bij dit beroep doe je niet week in, week uit hetzelfde. Je bent ook betrokken bij vraagstukken omtrent de productietechniek. Bij problemen draag je met dit beroep bij aan de oplossing.

Wat moet je kunnen?

Dit is beslist een technisch beroep en je kunt niet zonder technisch inzicht. Je moet CNC-programma’s en machines goed kennen, maar dat leer je tijdens je opleiding.
Verder is het belangrijk dat je stressbestendig bent, nauwkeurig werkt en behoedzaam te werk gaat. Je wilt als verspaner de beste kwaliteit bereiken, je kunt prima communiceren en je bent praktisch ingesteld.