Vliegtuigbouw (Samenbouwer)

Waar werk je?

Met het beroep van samenbouwer vliegtuigbouw kun je alleen terecht bij bedrijven waar vliegtuigen gebouwd worden.

Wat doe je?

Eigenlijk spreekt de naam van dit beroep voor zich. Een samenbouwer vliegtuigbouw brengt verschillende onderdelen bij elkaar. Wat de vliegtuigbouw plaatwerker en kunststofbewerker hebben vervaardigd, wordt door de samenbouwer vliegtuigbouw gebruikt om een daadwerkelijk component van te maken. Denk dan aan het in elkaar zetten van een vleugel, een vliegtuigdeur, de staart, enzovoort.

Net als bij veel functies in de vliegtuigbouw werkt een samenbouwer vliegtuigbouw van een tekening en met mallen. Ook bij het beroep van een samenbouwer komt er veel precisie bij kijken. Het monteren van de onderdelen tot een component vindt op diverse manier plaats. De belangrijkste twee zijn schroefverbindingen en lijm. Je werkt met diverse gereedschappen en machines.

Een samenbouwer vliegtuigbouw is verantwoordelijk voor de afwerking van de nieuwe componenten die zijn ontstaan. Bovendien stel je de bewegende delen af. (Een deur moet goed open en dicht gaan).
Tot slot horen het repareren en aanpassen van (metalen) vliegtuigonderdelen ook bij je beroep.

Wat moet je kunnen?

Een samenbouwer vliegtuigbouw werkt zowel zelfstandig als in teamverband. Voor dit beroep moet je nauwkeurig kunnen werken. Je bent technisch en je kunt goed rekenen. Verder moet je je heel goed aan voorschriften houden. Denk dan bijvoorbeeld aan veiligheidseisen. Je hebt dan ook een grote verantwoordelijkheid.
Kennis van de Engelse taal is in de vliegtuigbouw vaak belangrijk.