Vliegtuigonderhoud (Eerste Monteur)

Waar werk je?

Eerste monteur vliegtuigonderhoud is een beroep dat wordt uitgeoefend bij een vliegtuigmaatschappij of een bedrijf dat is gespecialiseerd in het onderhoud van vliegtuigen.

Wat doe je?

Een eerste monteur vliegtuigonderhoud richt zich op het onderhoud van vliegtuigen en helikopters. Er zijn twee soorten onderhoud: lijnonderhoud en grondig onderhoud. Het laatste is een grondige inspectie die plaatsvindt in de werkplaats. Bij dit beroep komen vaak reparaties om de hoek kijken of het vervangen van onderdelen. Lijnonderhoud is een standaard controle op locatie.

Vliegtuigen vertrekken en landen niet alleen op traditionele werktijden. Wie voor het beroep van eerste monteur vliegtuigonderhoud kiest, moet rekening houden met onregelmatige werktijden. Een spoedreparatie, of het verhelpen van een storing, kan zelfs ís nachts moeten worden uitgevoerd.

Veiligheid gaat voor alles. Daarom moet een eerste monteur vliegtuigonderhoud zich aan allerlei voorschriften houden, ook omtrent veiligheid.

Wat moet je kunnen?

Voor het beroep van eerste monteur vliegtuigonderhoud moet je stressbestendig zijn. Je kunt goed met tijdsdruk omgaan, maar je bent ook in staat om verantwoordelijke beslissingen te nemen. Een vliegtuig moet op tijd opstijgen. Veiligheid gaat echter voor alles. Als het onverantwoord is om op te stijgen, dan gebeurt het niet.
Uiteraard moet je ook technisch zijn en zeer nauwkeurig werken.