Technisch Tekenaar

Waar werk je?

Het beroep van technisch tekenaar kan worden uitgevoerd bij heel veel verschillende soorten bedrijven waar techniek een rol speelt. Overal waar iets wordt ontworpen dat met techniek te maken heeft, is een technisch tekenaar nodig.

Wat doe je?

Tegenwoordig is de uitvoering van het beroep van technisch tekenaar totaal anders dan jaren geleden. Toen zat een technisch tekenaar echt met potlood en papier achter een tekentafel. Anno nu worden alleen in het prille begin schetsen gemaakt. Vrijwel alle technische tekeningen worden met de computer gemaakt. De eindversie wordt gemaakt met behulp van computerprogramma’s zoals CAD, Computer, Aided Design-tekenprogramma. Bij de tekening hoort ook een lijst met materialen die gebruikt zullen worden bij het uitvoeren van het ontwerp. Daar is een technisch tekenaar niet actief bij betrokken. Als de tekening is goedgekeurd, dan zit de taak voor de technisch tekenaar er op.

De technisch tekenaar maakt de tekeningen in opdracht van een leidinggevende. Natuurlijk moet het ontwerp aan veel eisen voldoen, maar daar weet je met dit beroep wel raad mee.

Wat moet je kunnen?

Voor het beroep van technisch tekenaar moet je zeer nauwkeurig werken. Als de technische tekening niet goed is, dan is het ontwerp onuitvoerbaar. Luisteren en samenwerken is heel belangrijk. Je moet bij het maken van de tekening rekening houden met een heleboel wensen.
Voor dit beroep moet je creatief zijn, maar ook met grote precisie werken en goed kunnen analyseren.