Balkman

Waar werk je?

Als balkman werk je bij een bedrijf in de sector grond-, water- en wegenbouw. Je bent werkzaam in kleine, middelgrote of grote bedrijven bijvoorbeeld: overheidsinstellingen, particulieren en het particuliere bedrijfsleven. Deze bedrijven hebben als belangrijkste activiteit de aanleg en onderhoud van gesloten verhardingen en specifieke toepassingen van asfalt. Je werkzaamheden vinden plaats op bouwterreinen, op wegen in en buiten steden, of op een vaste locatie waardoor je te maken hebt met omwonenden, voorbijgangers en verkeer.

Wat doe je?

Je bent actief betrokken bij de aanleg van wegen. Je maakt hierbij deel uit van een asfaltploeg en werkt veel samen met andere leden van de asfaltploeg. Je bedient samen met de machinist de asfaltafwerkmachine. Bij afwezigheid van de asfaltuitvoerder kun jij hem vervangen. Jij zorgt ervoor dat de asfaltlaag volgens specificaties en tekeningen wordt afgewerkt door de machine. Nadat de asfaltlaag is gelegd, zorg jij samen met de machinist voor de asfaltafwerkmachine zodat deze klaar is voor de volgende werkzaamheden en voor transport. Tijdens het asfalteren regel je stampmessen/trilbalk, spreidwormen, en asfaltaanvoer.

Je werkzaamheden bestaan uit het controleren van asfaltmengsel op samenstelling (visueel), ontmenging en temperatuur of de leverbon met het bestelde asfalt overeenkomt, of het werk volgens opdracht, veiligheids-, milieuvoorschriften en kwaliteitseisen wordt uitgevoerd. Je rapporteert aan je leidinggevende over onder andere de voortgang en de kwaliteit van het werk. Daarnaast richt je het werkterrein in en plaats, onderhoud en verwijder je verkeersafzettingen. Je werkt met diverse handgereedschappen en meetapparatuur.

Wat moet je kunnen?

Als balkman heb je meer verantwoordelijkheden dan de asfaltafwerker. Je kunt goed plannen en organiseren en vindt het niet erg om de handen uit de mouwen te steken. Bij de uitvoering van je werkzaamheden ben je vaak afhankelijk van het weer. Bij veel regen, sneeuw of vorst kun jij je werkzaamheden niet of nauwelijks uitvoeren.

Spreken de werkzaamheden van Balkman je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!