Basisgoudsmid

Waar werk je?

Als basisgoudsmid werk je bij een goudsmederij of een juwelier in de werkplaats en eventueel in een verkoopruimte. Heb je een uniek beroep. Je bent een vakman die sieraden en gebruiksvoorwerpen maakt van (edel)metalen en edelstenen. Je bent in loondienst bij een goudsmid of een juwelier en je werkt in zijn opdracht en onder zijn verantwoordelijkheid.

Wat doe je?

Als basisgoudsmid vervaardig en repareer je sieraden en kleine gebruiksvoorwerpen. Als vakman ben je inhoudelijk de deskundige: je weet alles van (edel)metalen en technieken. Je hebt ervaring met vormgevingstechnieken die je gebruikt om traditionele én vernieuwende sieraden en gebruiksvoorwerpen te maken. Je bent artistiek, ambachtelijk en technisch ingesteld zodat je de juiste materialen en technieken weet te gebruiken. Je maakt, wanneer dat nodig is, zelf basismaterialen door te smelten, te gieten en/of te legeren. Daarna bewerk je het basismateriaal zodat een onderdeel van een sieraad of klein gebruiksvoorwerp ontstaat. Je kunt hiervoor verschillende vormen technieken gebruiken zoals, walsen, trekken en smeden.

Wat moet je kunnen?

Je moet bij je werkzaamheden rekening kunnen houden met de mogelijkheden en de beschikbare kosten, zodat het sieraad of kleine gebruiksvoorwerp naar opdracht kan worden gemaakt. Daarnaast beschik je over een commerciële houding en weet hoe je sieraden en gebruiksvoorwerpen kunt verkopen.

Spreken de werkzaamheden van Basisgoudsmid je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!