Zilversmid

Waar werk je?

Als zilversmid werk je in je eigen atelier of in een winkel. Dat doe je zowel in de werkplaats als in de verkoopruimte.

Wat doe je?

Als zilversmid ben je bezig met het vervaardigen en repareren van objecten en grote gebruiksvoorwerpen. Je maakt prachtige voorwerpen van zilver, goud en andere (edel) metalen, gebaseerd op de wens van de klant of naar eigen ontwerp.

Als zelfstandig ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen werk en je moet ook zelf voor klanten zorgen. Dit doe je door je onderneming te promoten en te profileren en door samen te werken met andere collegaís in de creatieve techniek. Als eigen baas ben je ook verantwoordelijk voor de administratie en financiŽn.

Je hebt veel ervaring met vormgevingstechnieken die je gebruikt om traditionele ťn vernieuwende sieraden en gebruiksvoorwerpen te maken in opdracht van de klant of op eigen initiatief. Je weet verschillende vormen technieken te gebruiken zoals, walsen, trekken en smeden. Klanten komen bij je om iets te kopen, te laten repareren of om de waarde van een voorwerp te laten taxeren. Soms houd je een expositie om je eigen sieraden en gebruiksvoorwerpen, of die van anderen, te laten zien en te verkopen.

Wat moet je kunnen?

Je moet bij je werkzaamheden rekening kunnen houden met de mogelijkheden en de beschikbare kosten, zodat het sieraad of kleine gebruiksvoorwerp naar opdracht kan worden gemaakt. Je kunt goed zelfstandig en vooral secuur werken. Daarnaast beschik je over een commerciŽle houding en weet hoe je sieraden en gebruiksvoorwerpen kunt verkopen.

Spreken de werkzaamheden van zilversmid je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!