Analist Klinische Chemie

Waar werk je?

Als analist klinische chemie werk je bij veel verschillende soorten bedrijven die met chemie te maken hebben. Je kunt onder andere bij laboratoria, ziekenhuizen, bloedbanken en onderzoekscentra werken.

Wat doe je?

Als analist klinische chemie houd je je bezig met het analyseren (onderzoeken) van bloedcellen en lichaamsvocht. Je hebt vast wel eens gehoord van bijvoorbeeld beenmerg, plasma, faeces of serum. Je kijkt onder andere wat de bloedgroep van een patiŽnt is en je stelt aan de hand van cellen in het lichaamsvocht vast wat er Ďandersí is in het lichaam. Dankzij jouw onderzoek en conclusies kan een dokter bepalen wat er aan de patiŽnt mankeert en kan hij een behandelplan opstellen.

Wat moet je kunnen?

Je moet erg nieuwsgierig zijn aangelegd wil je als analist klinische chemie aan de slag gaan. Onderzoeken, analyseren, afwijkingen signaleren, daar liggen jouw kwaliteiten. Daarbij kun je geordend en nauwkeurig werken volgens de procedures en richtlijnen, maar toon je ook initiatief en los je problemen op. Je moet zowel zelfstandig als in samenwerking met anderen kunnen werken. Ook je contact met de patiŽnt vraagt van jou een goede omgang met mensen.

Je handen en ogen zijn vaak je instrumenten. Verkeerde beslissingen kunnen grote gevolgen hebben. Je moet er toch niet aan denken dat materiaal van patiŽnten wordt verwisseld of de gezondheid van de patiŽnt in het geding komt, met een schadeclaim als gevolg? Er wordt van je verwacht dat je discreet omgaat met zowel de materialen als de informatie.

Spreken de werkzaamheden van Analist Klinische Chemie je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!

Verwante beroepen

  • Analist pathologie
  • Biotechnologisch analist
  • Chemisch-fysisch analist
  • Microbiologisch analist
  • Technisch onderwijs assistent