Aviation Operations Officer

Waar werk je?

Als aviation operations officer coördineer werk je bij een luchtvaartmaatschappij, havendienst van een luchthaven of ondersteunende afdelingen voor de luchtverkeersleiding. Je werkt meestal in wisseldiensten.

Wat doe je?

Als aviation operations officer bereid je een vlucht voor (de te vliegen route) volgens de procedures en regelgeving. Hierbij houd je rekening met verschillende factoren die daar invloed op hebben zoals weersomstandigheden, vliegveldcondities en ATC restricties. Je verwerkt al deze gegevens in een vliegplan en informeert de cockpitbemanning hierover. Daarnaast maak je een beladingsplan waarin jij, indien van toepassing, ook speciale en gemengde ladingen verwerkt. Hiervoor stel je vliegtuigbeladingsschema’s (loadplanning) op en voert beladingsberekeningen uit gerelateerd aan de vliegtuigperformance. Tussen aankomst en vertrek handel je een vliegtuig af (passagiers of vracht) op een luchthaven volgens de procedures. Hierbij ben je op het platform aanwezig. Na vertrek van het vliegtuig begeleid jij de vlucht op afstand (flightwatch) en je informeert de cockpitbemanning over actuele omstandigheden, weersomstandigheden en situaties die het routepatroon (kunnen) verstoren.

Wat moet je kunnen?

In dit beroep verkeer je vaak in hectische toestanden. Het is jouw taak om de zaken op een snelle en juiste manier aan te maken. Je moet beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Dit omdat je constant aan het communiceren bent met verschillende partijen. Je moet stressbestendig en besluitvaardig zijn. Het is een beroep waar je stevig in je schoenen moet staan, omdat er veel mensen afhankelijk zijn van jouw werkzaamheden.

Spreken de werkzaamheden van Aviation Operations Officer je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!

Spreken de werkzaamheden van Aviation Operations Officer je aan? Dan is dit beroep misschien iets voor jou!