Chauffeur Openbaar Vervoer

Waar werk je?

Als chauffeur openbaar vervoer werk je bij organisaties binnen het Nederlands openbaar vervoer. Je bestuurt een autobus of een kleine bus.

Wat doe je?

De hoofdmoot van het werk is uiteraard het tijdig naar hun bestemming brengen van passagiers. Je zit dan ook bijna de hele werkdag achter het stuur. Je bent verantwoordelijk voor het op veilige en comfortabele wijze vervoeren van passagiers. Je rijdt volgens vaste routes en een vast tijdschema, wat betekent dat er geen tijd is om te lanterfanten, want de mensen moeten tijdig op de juiste plek aankomen. Je verkoopt kaartjes aan passagiers en controleert hun vervoersbewijzen. Daarbij hoort dat je hen, als ze iets vragen, van informatie voorziet en advies geeft over de te volgen route en wanneer ze uit moeten stappen.Verder houd je de bus rijklaar, schoon en netjes. Ook houd je onder andere de voorraad kaartjes, het wisselgeld en de kas bij.

Wat moet je kunnen?

Om dit beroep goed te kunnen uitoefenen moet je enerzijds klantgericht zijn en anderzijds ook tolerant. Je staat passagiers vriendelijk te woord, maar indien men zich niet gedraagt, spreek je hen op een juiste manier hierop aan. Het kan voor komen dat er zich problemen voordoen tijdens een rit, bijvoorbeeld een botsing of een technisch mankement. Je zorgt dat de schade beperkt blijft, regelt vervangend vervoer of belt de politie.

Spreken de werkzaamheden van Chauffeur Openbaar Vervoer je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!