Taxichauffeur

Waar werk je?

Als taxichauffeur werk je bij een taxi- of vervoersbedrijf. Een groot deel van de taxi ondernemingen zijn bedrijven met één of twee taxi's (de zogenaamde eigenrijders). Als chauffeur heb je te maken met onregelmatige diensten.

Wat doe je?

Je vervoert personen met personenauto's en -busjes met maximaal negen zitplaatsen (inclusief bestuurder). Als taxichauffeur heb je in eerste instantie een dienstverlenend beroep. Belangrijk is dat je beschikt over goede communicatieve en sociale vaardigheden. Voor de passagiers ben jij het aanspreekpunt van het taxibedrijf dat je vertegenwoordigt. Je bent de schakel tussen bedrijf en passagier en je bent je daar ook bewust van.

Als Taxichauffeur werk je aan preventieve conflicthantering. Daarmee wordt bedoeld dat je bij een conflictgevoelige situatie zodanig optreedt dat een conflict niet uitbreekt. Je maakt in samenspraak met de centralist een goede afweging tussen de kwaliteit van de dienstverlening en de doelmatigheid van de bedrijfsvoering, waarbij de kwaliteit van de dienstverlening voorop staat. Je vervoert als taxichauffeur je passagiers veilig, vlot en comfortabel door het steeds drukker wordende verkeer. Je bent dan ook in staat een afwijkende route te kiezen als de situatie daarom vraagt. Ook beoordeel jij of een passagier wel of niet kan worden vervoerd. Onder bepaalde omstandigheden mag je als chauffeur weigeren passagiers te vervoeren, bijvoorbeeld passagiers waarvan de rolstoel niet goed kan worden vastgezet, agressieve passagiers of passagiers die langere ritten niet vooruit wensen te betalen. Dit besluit is de verantwoordelijkheid van jou als chauffeur. Jij houdt jouw vaardigheden en vakkennis bij, volgt nieuwe ontwikkelingen en richtlijnen in het beroep en past deze toe.

Wat moet je kunnen?

Je hebt als taxichauffeur een uitvoerende rol en bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van je eigen werk: je zorgt ervoor dat de passagiers op efficiënte, veilige en comfortabele wijze worden vervoerd en dat de klant tevreden is. Je bent daarnaast verantwoordelijk ten opzichte van het voertuig, jezelf, de passagiers en medeweggebruikers. Je handelt in lijn met deze verantwoordelijkheid en betracht daarbij de nodige zorg voor materieel, milieu, veiligheid en economisch werken. Daarnaast werk je zelfstandig handel je bij incidenten die de sociale veiligheid in het gedrang brengen.

Spreken de werkzamheden van Taxichauffeur je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!

Spreken de werkzaamheden van Taxichauffeur je aan? Dan is dit beroep misschien iets voor jou!